Wijn & Port

Wijn:

Verschillende overheerlijke wijnen van goede kwaliteit, afkomstig uit diverse landen vind u terug in het assortiment bij Het Roois Kaashuis

Land van herkomst betreffende ons wijn assortiment:

Frankrijk
Italië
Spanje
Zuid-Afrika
Een echte aanrader is onze huiswijn van Pierre Jean!

Assortiment Pierre Jean wijn:

Cabernet Sauvignon (Rood)
Chardonnay (Wit droog)
Moelleux (Wit zoet)
Grenache (Rosé)
Pierre Jean wordt op de markt gebracht door het franse wijnbedrijf Yvon Mau. Het verhaal gaat dat Yvon Mau, die het uit 1897 daterende bedrijf vanaf 1914 leidde, op zijn fiets door de Bordeauxwijngaarden reisde op zoek naar nieuwe goede wijnen. Nog steeds vormt deze fiets de basis van het logo van dit gerespecteerde wijnhandelshuis, dat zich inmiddels tot één van de beste van Frankrijk mag rekenen. Net als honderd jaar geleden is Yvon Mau specialist in het ontdekken van kleinere en vaak minder bekende wijnen die uitblinken door authenticiteit en een individuele stijl, waarbij kwaliteit het enige echte criterium is.

Kopke Port:

Het huis Kopke werd opgericht in 1638 door Cristiano Köpke en houdt zich sindsdien bezig met de export van wijn en port. Diep doorgedrongen tot de Portugese samenleving is de firma Kopke het oudste bedrijf van buitenlandse oorsprong.

Een hevige brand in 1882 verwoestte een groot deel van het verleden en daarom is het moeilijk een algehele geschiedkundige weergave te maken. De huidige directie, eigenaar sinds 1953 heeft zich veel moeite getroost om de goede reputatie van het bedrijf te handhaven. Momenteel worden de ports van Kopke geëxporteerd over de gehele wereld. Naar landen waar faam en kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Ruby Port:
Een port met flesrijping waarbij de wijnmaker probeert de verandering van de diepe rode kleur (robijnrood) tegen te gaan en daarbij de fruitigheid en de kracht van de jonge wijn tracht te behouden. Ruby-style wijnen zult u in de volgende categorieën aantreffen: Ruby, Reserve, Late Bottled Vintage (L.B.V.) en Vintage. De beste categorieën wijnen, en met name de Vintage, gevolgd door de L.B.V. lenen zich uitstekend om te bewaren omdat zij goed rijpen op fles.

Tawny Port:
Deze port wordt verkregen uit veel verschillende wijnen die gedurende uiteenlopende perioden zijn gerijpt op houten vaten. De kleur van de wijn verandert naar gelang de leeftijd in een taankleur, een medium taankleur of een lichte taankleur en er ontwikkelt zich een bouquet van gedroogde vruchten en hout; hoe ouderde wijn, hoe sterker de aroma’s worden. De huidige categorieën  van dit type zijn: Tawny, Reserve Tawny, Twany met leeftijdsaanduiding ( 10, 20, 30 en 40 jaar) en Colheita. Deze wijnen zijn een blend uit verschillende jaren, de Colheita’s daarentegen worden geblend met wijnen uit één enkel jaar. Alle voornoemde wijnen gelijk na botteling gedronken worden.

White Port:
Witte port gemaakt van witte druiven. Droog, halfdroog of zoet van smaak. Tevens verkrijgbaar als Reserve Dry White met een houtrijping van acht jaar. Van de Kopke White port zijn (beperkt) ook een aantal soortten beschikbaar met een lange houtrijping: 10 years, 20 years, 30 years en 40 years old white port.

Reserve Tawny Port:
Bepaalde tawny’s dragen een leeftijdsaanduiding: 8 years, 10 years, 20 years, 30 years , ofover 40 years old . Zij zijn samengesteld uit wijnen van diverse oogstjaren waarvan de gemiddelde leeftijd op het etiket is aangegeven.

Reserve Ruby Port:
Een Ruby Port met tenminste 5 jaar houtrijping, samengesteld uit de mooiste wijnen van verschillende jaren. Voorheen droeg deze port de naam Vintage Character Port. Maar deze naam is per januari 2006 verboden.